Frågor och svar - Bee
Bee

Frågor och svar

Här får du svar på de vanligaste frågorna om elbilsladdning.

Vad behöver du hjälp med?

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om elbilsladdning, vårt publika laddnätverk och våra produkter. Hittar du inte svaret på dina frågor här är du välkommen att ringa eller skicka e-post till vår kundservice.

Hittar du inte svaret på din fråga?

Kontakta gärna vår kundservice för hjälp.

Telefon: 077 44 33 900, måndag – fredag, 8.00 – 16.30
E-post: kundservice@bee.se
Laddhjälp: 077 44 33 900 – dygnet runt

Publik laddning

Ja, din befintliga laddbricka fungerar precis som vanligt på alla våra laddstationer i Sverige.

Se våra laddstationer här:
https://bee.se/laddkarta/

Ladda ner vår app här:
https://bee.se/app/

 

 

I samband med lanseringen av vårt nya varumärke så har samarbetet med Clever A/S i Danmark förändrats. Det innebär att din svenska laddbricka ej fungerar i Clever Danmarks nätverk. Här kan du läsa mer om vårt nya varumärke

Kontaktuppgifter till Clever Danmark:
+45 82 30 30 30
kundeservice@clever.dk

 

Du kan använda dig av en laddbricka från Bee eller vår app Bee Charging för att ladda vid våra laddstationer. Du beställer enkelt en laddbricka direkt i vår webbshop eller köper en för-laddad bricka hos någon av våra återförsäljare.

Appen finns att ladda ner i App Store och Google play. Läs mer om appen här

Läs mer om våra abonnemang här

Kostnaden beror på vilket abonnemang du har i kombination av vilken batterikapacitet din bil har.  Vi tar betalt per/kWh och du kan läsa mer om våra abonnemang här.

Du kan beställa en laddbricka i vår webbshop. Välj det abonnemang som passar ditt laddbehov bäst. Du kan också köpa en laddbricka hos en av våra återförsäljare. Många av de bensinstationer som har en snabbladdstation från Bee är återförsäljare av våra laddbrickor. Laddbrickan är ett kontantkort som är laddat med 100 kr. Laddbrickan går bra att använda direkt, men är vid köptillfället inte registrerat i vårt system. Registrerar du laddbrickan här på sidan fyller vi på det med ytterligare 50 kr kostnadsfritt.

Ändring av ditt abonnemang gör du genom att kontakta oss via telefon eller mejl kundservice@bee.se. Du kan även läsa mer om våra abonnemang här. 

Kontakta Bee´s kundservice med ditt personnummer och det nummer som står på baksidan på din laddbricka samt den adress som du önskar att ändra till.

Du kan inte fylla på ditt kontantkort utan vi ber dig konvertera till något av våra abonnemang. Vi rekommenderar i första hand vårt abonnemang Bee Fri.  Då kan du alltid ladda på våra laddstationer i vårt publika laddnätverk i Sverige och du får en faktura i efterhand.  Kostnaden för elen är 5 kr per kWh för publik snabbladdning (s.k DC-laddning) och 3 kr per kWh för publik destinationsladdning (s.k AC-laddning). På snabbladdarnas AC-uttag är kostnaden 3 kr per kWh. Priset för att ladda med ett kontantkort är 5:-/kWh för all publik laddning.

Kontakta Bee´s kundservice med ditt personnummer samt det nummer som står på baksidan på din laddbricka för hjälp med saldo-och förbrukningsfrågor.

Vi arbetar på en lösning för att du ska kunna se ditt saldo och förbrukning direkt i appen. Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev längst ner på denna sida för mer information.

Fakturan för laddning med din laddbricka faktureras månadsvis. När du mottagit din första faktura kan du ansöka om e-faktura i din internetbank. Vid problem med e-fakturaansökan kontakta vår faktureringspartner Visma Financial Solutions. Kontakta kundservice om du önskar att få din faktura skickad till din e-post.

Ja, ladda ner appen, skapa ett konto och logga in. Du hittar appen på App Store och Google Play.

Läs mer och ladda ner vår app här

Så fort laddstationerna är i drift kan du se de nya laddstationerna här på vår hemsida eller direkt i vår app. Ladda ner appen här

Vi bygger ut vårt publika laddnätverk kontinuerligt och öppnar nya laddstationer i hela Sverige. Vi planerar varje laddplats utifrån den befintliga infrastrukturen och våra kunders behov. Målet är att etablera snabbladdstationer med cirka 5 mils avstånd längs landets mest trafikerade vägar. Vi lägger ut nyheter om nya laddplatser på hemsidan samt på sociala medier. Följ oss gärna på Facebook och Mynewsdesk så får du informationen direkt. Du kan även få information om nya laddplatser via vårt nyhetsbrev som du anmäler dig till här. När det gäller våra utbyggnadsplaner berättar vi hellre om laddstationer som är igång än ger löften om en laddstation som eventuellt kommer att sättas upp.

Laddhjälp erbjuder vi dygnet runt för dig om du ej kan starta laddning vid någon av Bee’s publika laddstationer.
Alla övriga frågor som till exempel saldo, ändring av abonnemang, beställning av laddkort, fakturafrågor vänligen kontakta Bee´s kundservice eller hitta ditt svar direkt under Frågor och svar. 

Vi på tar endast betalt för de antal kWh som din bil kan ta emot när du laddar. Är din bil fulladdad och du fortfarande är tillkopplad vid laddstationen, debiteras ingen kostnad.

Ska du ta med dig din laddbox till din nya adress eller är det endast en uppdatering av dina faktureringsuppgifter kan du meddela uppgifterna till kundservice@bee.se

Om du vill ta med dig din laddbox rekommenderar vi att du tar kontakt med en lokal elektriker för nedmontering och flytt av laddbox. Meddela oss gärna därefter den nya adressen.

Om du vill överlåta din laddbox till den nya ägaren av bostaden tar vi gärna emot kontaktuppgifter till den nya ägaren så att vi kan justera uppgifterna i vårt system och se till att statistiken skickas till rätt mejladress.

Det går även bra att ringa oss 077 44 33 900.

Hemmaladdning

Vi på Bee har tagit fram en guide med skötselråd, användning samt felsökning av din smarta laddbox från KEBA. Här hittar du guider med instruktioner om hur du laddar bilen med din laddbox:
Version SW 1.4
Version SW 1.5 eller senare

Vänligen skicka ett mejl till kundservice@bee.se med följande uppgifter:
 • Kontaktuppgifter
 • Installationsadress
 • Är installationen utförd via Bee Charging Solutions eller med egen intagen elektriker?
 • Beskriv gärna problemet så tydligt det är möjligt. Nedan kan du se information som vi behöver för att hjälpa dig i ärendet
 • När slutade din laddbox att fungera och vad hände vid det tillfället?
 • Fungerar laddboxen efter att du slår av/på strömmen på den separata personskyddsbrytaren/jordfelsbrytaren?
 • Vi önskar även följande bilder enligt nedan:
 • Bild serienummer (sitter på en vit klisterlapp uppe på laddboxen och förkortas SN)
 • Bild på laddboxen (utan på innan laddbox öppnas)
 • Bild på felkod som laddboxen visar
 • Bild under kåpan (lilla svarta) inuti laddbox vid kabel samt dipwitschar
 • Om du har en laddbox med fast kabel önskas även bild på laddhandsken
 • Bild på tätning (där kablarna går in i laddbox)

Tänk på att om du har anlitat en egen elektriker och laddboxens fel beror på en felinstallation, täcker inte garantin på laddboxen utan det är garantin på installationen.

Efter att din laddbox har blivit installerad skickar vi ut en förbrukningsrapport en gång i månaden. Förbrukningen skickas ut i efterskott och redovisar föregående månad. Vid köp av en Smart laddbox ingår det 24 månaders uppkoppling. Har du inte mottagit ditt första mejl med din förbrukning, vänligen kontakta kundservice.
Vad händer efter 24 månader?
Vid köp av en smart laddbox ingår 24 månaders uppkoppling, då är laddboxen är uppkopplad mot Bee’s system vilket säkerställer att laddboxen är uppdaterad med den senaste mjukvaran så att bilen alltid kan laddas. Uppkopplingen ger dig även förbrukningsstatisk kontinuerligt. Uppkopplingen förutsätter GSM-mottagning på installationsplatsen.
Vill du fortsätta att ha din laddbox uppkopplad för att kunna ta del av förbrukningsstatistik och mjukvaruuppdateringar efter 24 månader kan du välja att förlänga tjänsten med oss, mot en kostnad på för närvarande 29 kr/månad. Gör du inget, kommer tjänsten att upphöra när dina 24 månader har avlöpt.
Du kommer att kunna ladda bilen som vanligt via laddboxen, även om den inte är uppkopplad mot Bee.

Kontakta Bee´s kundservice med ditt personnummer, serienumret på din laddbox samt din nya e-postadress.
Serienumret finns på en vit klisterlapp uppe på laddboxen och förkortas SN.

Tiden det tar att ladda är beroende på vilken effekt laddboxen är inställd på, hur många faser din bil kan ladda med samt bilbatterikapacitet i kWh. Genom att dela batterikapaciteten (kWh) med laddeffekten (kW) får du ut den uppskattade tid som det tar att ladda. Vi installerar vår laddbox på 16 A och nedan kan du se exempel på uppskattad tid det kan ta att ladda med olika bilmodeller. I exemplen nedan räknar vi med att ladda batteriet från 0 % till 100 %.
Tesla:
3-fas laddning 11 kW
Batterikapacitet 85 kWh
Uppskattad laddtid 7-8 h
Renault Zoe:
3-fas laddning 11 kW
Batterikapacitet 22 kWh
Uppskattad laddtid 2 h
BMW i3:
3-fas laddning 11 kW
Batterikapacitet 19 kWh
Uppskattad laddtid 1,5-2 h
Nya Nissan Leaf:
1-fas laddning 3,7 kW
Batterikapacitet 40 kWh
Uppskattad laddtid 10-11 h
Jaguar iPace:
1-fas laddning 3,7 kW
Batterikapacitet 90 kWh
Uppskattad laddtid 24 h
Volkswagen GTE:
1-fas laddning 3,7 kW
Batterikapacitet 9 kWh
Uppskattad laddtid 2,5 h
Volkswagen E-Golf:
2-fas laddning 7,4 kW
Batterikapacitet 24 kWh
Uppskattad laddtid 3-3,5 h

Ska du ta med dig din laddbox till din nya adress eller är det endast en uppdatering av dina faktureringsuppgifter kan du meddela uppgifterna till kundservice@bee.se

Om du vill ta med dig din laddbox rekommenderar vi att du tar kontakt med en lokal elektriker för nedmontering och flytt av laddbox. Meddela oss gärna därefter den nya adressen.

Om du vill överlåta din laddbox till den nya ägaren av bostaden tar vi gärna emot kontaktuppgifter till den nya ägaren så att vi kan justera uppgifterna i vårt system och se till att statistiken skickas till rätt mejladress.

Det går även bra att ringa oss 077 44 33 900.

Installation av hemmaladdbox

För att uppfylla de krav som gäller för en säker installation måste en laddbox skyddas av separata säkringar och en egen jordfelsbrytare. I vår standardinstallation sätter vi alltid en så kallad personskyddsbrytare, som är en kombinerad säkring och jordfelsbrytare.

I moderna elcentraler är automatsäkringarna placerade i moduler. Beroende på hur centralen är uppbyggd kan det vara möjligt att sätta personskyddsbrytaren i centralen. Personskyddsbrytaren motsvarar fyra enkla säkringar i bredd.

I elcentraler av äldre modell finns säkringarna istället som så kallade “proppar”.

Finns det inte plats i elcentralen eller är den av äldre modell kan personskyddsbrytaren placeras som en separat enhet intill centralen. Om detta behövs, medför det en extra kostnad enligt gällande prislista. Se bildexempel på lösning här.

Laddboxen måste installeras direkt i fastighetens elcentral/gruppcentral. Detta får endast göras av en behörig installatör. Installationen kan aldrig göras på en trefashandske/trefasuttag, då det ej blir en Mode 3-installation vilket är ett krav.

I standardinstallationen ingår endast kabeldragning ovan mark. Vill du att kabeln ska vara nedgrävd på någon del av kabelns sträckning, måste du själv göra det förberedande arbetet med att gräva ett 60 cm djupt dike och lägga kabelrör. Kabelröret ska ha en diameter på 50 mm och dragtråd ska finnas. Kabelrör med dragtråd är alltid gula och finns att köpa i välsorterade byggvaruhus.

Det kommer att bli en tillkommande kostnad för det jobb installatören behöver utföra med markförlagd kabel, enligt gällande prislista.

Din huvudcentral sitter vanligtvis i fasadmätarskåpet på husets utsida. Här sitter din mätare och fastighetens huvudsäkring. Härifrån matas huset med el som fördelas via din undercentral, även kallad gruppcentral, proppskåp eller helt enkelt elcentral. Detta är bostadens elektriska hjärta och finns placerad inomhus. Personskyddsautomaten till laddboxen kan placeras i såväl huvudcentral som undercentral, så länge den placeras efter fastighetens mätpunkt. Vid installationen av din laddbox kommer du överens med installatören var det är mest lämpligt att utrustningen placeras i just din fastighet.

Se bildexempel på elcentral av äldre modell här och ny modell här.

I vår standardinstallation ingår det att din laddbox från oss installeras på 16 A tre faser, vilket ger en maxeffekt på 11 kW. Det är alltid bilen som begränsar hur många kW den kan ta emot från laddboxen. Mängden effekten regleras efter hur många faser som bilen kan ladda med, vilket innebär 1-fas laddning 3,7 kWh och 3-fas laddning 11 kWh.

Önskar du att få laddboxen installerad på en högre effekt, kommer priset på installationen att öka. Ska installationen utföras på annan effekt än 16 A, är det viktigt att du förmedlar detta till oss vid beställning.

En förutsättning för att installationen av laddbox ska kunna genomföras är att fastighetens huvudsäkring är minst 20 A. Rekommendationen för storleken på huvudsäkringen är dock beroende på hur mycket kapacitet som går åt till fastighetens övriga elinstallationer samt hur mycket effekt du vill få ut av din laddbox. I många fall kommer vi rekommendera en uppsäkring till minst 20 A. Uppsäkring av elcentralen sker i samband med installationsbesöket mot en tillkommande kostnad, se prislista. Uppsäkring medför utöver arbetet i din elcentral en förhöjd abonnemangsavgift till ditt elnätsbolag.

Om du redan inför installatörens besök vet att en uppsäkring ska ske förbered följande: namn, adress och personnummer till den elabonnemanget står på, anläggnings-id (börjar alltid med 735999….. och finns att hitta vid elmätaren eller på din elfaktura), mätarnummer (finns på mätaren i fasadmätarskåpet), samt en kopia på din senaste elfaktura. Om du har en leverantör på elabonnemanget och en annan på elförbrukningen, behövs en kopia på båda fakturorna. När Bee´s installationspartner tar kontakt med dig för att boka installationsbesöket, förser du dem med denna information.  

Kabeln som dras från din elcentral till laddboxen är 10-15 mm i diameter och vit. Den dras längs med fasaden och sätts fast med kabelklammer. Om håltagning i fasaden för genomföring av kabeln behövs blir hålet inte mycket större än diametern på kabeln.

Se bildexempel på kabeldragning för laddbox här.

I ett vanligt hushållsuttag laddar man på 1 fas med 10 Ampere, det vill säga cirka 2,2 kW. Effekten i laddboxen är framförallt beroende av hur laddboxen installeras och hur mycket effekt bilens ombordladdare kan ta emot. Installationen av laddboxen i hemmets elcentral kan ske på 1 eller 3 faser och laddboxen ställs då in för 1-fas respektive 3-fas-laddning med amperestyrka mellan 10 A och 32 A. Vid en installation på 1 fas blir exempelvis den maximala laddeffekten 3,7 kW med 16 A. Vid en installation på 3 faser blir den maximala laddeffekten 11 kW med 16 A och upp till 22 kW med 32 A. I dagsläget kan många laddbara bilar enbart ta emot 3,7 kW. Bee kommer vid samtliga tillfällen där hemmets elcentral tillåter det ändå installera laddboxen på 3 faser och därmed förbereda för framtidens bilar och högre laddhastigheter.

Du behöver vara hemma och ta emot installatören och finnas på plats under hela installationen. Däremot behöver inte någon laddbar bil finnas på plats, då installatören testar din laddbox med hjälp av ett testverktyg.

Har du en fråga?

Skicka den till oss via vårt kontaktformulär.

Frågor och svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får.

Laddhjälp

Behöver du hjälp att ladda i vårt publika laddnätverk kan du ringa vår kundservice dygnet runt, hela veckan.