Elbil och ekonomi - Bee
Bee

Elbil och ekonomi

Är det billigare med elbil?

Elbilen är dyrare att köpa men billigare att äga

Inköpspriset för en elbil är idag något högre än priset för en motsvarande diesel- eller bensindriven bil. Som privatperson får du däremot en bonus på 60 000 kronor när du köper en elbil eller en laddhybrid (Mindre än 60 gram utsläpp av koldioxid per kilometer). Prisutvecklingen på elbilar kommer påverkas av hur snabbt marknaden ställer om och tillverkarna av både bil och batteri kan dra fördel av stordriftsfördelar i produktionen.

Läs mer om bonus-malus här

Drivmedels- och servicekostnad

Över en längre tid är en elbil dock avsevärt billigare. Bland annat för att det är betydligt billigare att ladda med el än tanka bensin eller diesel. Det medför en lägre drivmedelskostnad per kört mil.

Även underhållskostnaderna är lägre med en elbil. Eftersom drivlinan i en elbil har så få rörliga delar jämfört med en bil med förbränningsmotor kommer behovet av reservdelar minska. En elbil behöver ingen ny olja vid service, inga oljefilter och inga tändstift. Den har varken koppling, katalysator eller kamrem som behöver bytas. På sikt innebär det betydligt färre räkningar från din bilverkstad.

Värdeminskning

Ingen vet säkert hur andrahandsvärdet kommer utvecklas för elbilar, men hittills har de mest populära elbilarna bibehållit sitt värde bättre än förväntat. Den spännande frågan är hur värdeminskningen kommer att se ut för bilar med en traditionell förbränningsmotor.

Batterigarantin som de flesta elbilar kommer med bidrar till att säkra andrahandsvärdet. En viss värdeminskning får man räkna med, men det kan påverka elbilsägare till att behålla bilen längre. Att elbilen körs långt och länge är bra för miljön då klimatpåverkan av att producera batteriet blir lägre per mil ju längre bilen körs. Och en äldre bil behöver inte vara synonymt med en sämre upplevelse. Vi ser redan idag hur bilarna hålls aktuella längre vid hjälp av uppdateringar av bilens mjukvara. På så vi kan man uppnå helt nya funktioner utan ens att besöka bilverkstaden.

Har du en fråga?

Skicka den till oss via vårt kontaktformulär.

Frågor och svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får.

Laddhjälp

Behöver du hjälp att ladda i vårt publika laddnätverk kan du ringa vår kundservice dygnet runt, hela veckan.