Laddteknik - Bee

Laddteknik

Vad påverkar din laddning?

Hur lång tid tar det att ladda elbilen?

De elbilar och laddhybrider som säljs idag är anpassade för att ladda på en laddstation eller laddbox. Hur lång tid det tar att ladda din bil beror på laddstationens eller laddboxens effekt (kW) och bilens batterikapacitet. En låg effekt ger en långsam laddning och en hög effekt kortare laddningstid. Hur lång tid det tar att ladda ett tomt batteri beror även på bilens batterikapacitet, vilken varierar beroende på vilken bil du har. Laddhybriden har ett mindre batteri men en annan motor att köra på när batteriet tar slut. Utöver storleken på batteriet och effekten på laddaren påverkar även temperatur och batteriprocent. Det tar exempelvis längre tid att ladda när det kallt ute, och de sista 20% av batterikapaciteten tar avsevärt längre tid att ladda än de första 80%.

Kilowatt, måttet för effekt

Begreppet kilowatt är ett mått för effekt och används för att beräkna hur snabbt en laddare kan ladda batteriet på en elbil. En kilowattimme (kWh) är ett mått för mängd energi och används för att beskriva bland annat storleken på en elbils batteri.

Normalladdning, destinationsladdning och snabbladdning

Beroende på hur ditt laddbehov ser ut finns det tre olika typer av laddning att välja på: normalladdning, destinationsladdning och snabbladdning. Hemma, eller på arbetsplatsen, där bilen står parkerad under en längre tid, sker din normalladdning. Här laddar du med en laddbox som normalt ligger mellan 3,7 kW och 11 kW och bilen är fulladdad när du vaknar på morgonen eller avslutar din arbetsdag. Parkerar du bilen för att exempelvis göra ett ärende eller kanske tar elbilen till tåget är det smart att ladda på en destinationsladdare. Denna laddar med en effekt på mellan 3,7 och 22 kW. Behöver du snabbt fylla på räckvidden längs vägen väljer du en snabbladdstation som kan ladda med en effekt på upp till 50 kW. Det betyder att du laddar ett tomt batteri till 80 % på bara 20-30 minuter.

Läs mer om hur du laddar hemma här

Läs mer om hur du laddar på jobbet här

Läs mer om hur du laddar i vårt publika laddnätverk här

Tips på hur du förlänger räckvidden

Även om batteriet i elbilen eller laddhybriden är fulladdat varierar det hur långt du kan köra. Så här kan du få elen att räcka längre: